Perhevapaat

 

 

Lapsen syntymän jälkeen vanhemmat saavat olla lapsen kanssa kotona. Vanhemmilla on oikeus perhevapaisiin myös, jos he adoptoivat lapsen.

Kela maksaa perhevapaiden ajalta tukea, joka turvaa perheen toimeentulon perhevapaiden aikana. Yleensä työehtosopimuksissa on sovittu, että äitiysvapaan ajalta saa palkkaa 3 kuukaudelta ja isyysvapaan ajalta kahdelta viikolta.

Jos saat perhevapaiden ajalta palkkaa, Kela maksaa tuen työnantajallesi.

Kela myöntää tukia vain hakemusten perusteella. Hae tukia Kelan verkkopalvelussa. Voit hakea tukia myös hakulomakkeilla, joita saat verkosta tai Kelan toimistosta.

Lisää tietoa perhevapaista ja tuista saat Kelan verkkosivuilta.

Äitiysvapaa

Äidillä on oikeus äitiysvapaaseen, joka kestää noin 4 kuukautta. Vapaa alkaa noin 5–8 viikkoa ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Äitiysvapaan ajalta saat äitiysrahaa.

Jos joudut työssäsi alttiiksi säteilylle, tupakansavulle, kemiallisille aineille tai tarttuvalle taudille, voit jäädä pois työstä heti, kun raskaus on todettu. Silloin saat erityisäitiysrahaa.

Vanhempainvapaa

Äitiysvapaan jälkeen äiti tai isä voi jäädä vanhempainvapaalle. Vanhempainvapaa kestää noin puoli vuotta. Vapaa loppuu, kun lapsi on noin 9 kuukauden ikäinen. Kela maksaa vapaan ajalta vanhempainrahaa.

Vanhemmat voivat myös tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta vuorotellen. Tältä ajalta Kela maksaa kummallekin osittaista vanhempainrahaa.

Vanhempainrahan suuruus määräytyy tulojen mukaan.

Isyysvapaa

Isä voi pitää isyysvapaata noin 9 viikkoa. Hän voi olla kotona äidin kanssa yhtä aikaa noin 3 viikon ajan. Loput isyysvapaasta isä voi pitää, kun vanhempainvapaa loppuu. Isyysvapaan ajalta isä saa isyysrahaa.

Hoitovapaa

Vanhempainvapaan jälkeen voit hoitaa lasta kotona. Voit olla hoitovapaalla, kunnes lapsesi täyttää kolme vuotta.

Kela maksaa kotihoidon tukea alle 3-vuotiaasta lapsesta. Hoitaja voi olla lapsen vanhempi tai joku muu, esimerkiksi isovanhempi tai palkattu hoitaja. Kotihoidon tukea ei voi saada, jos lapsi on kunnan päivähoidossa.

Voit myös käydä töissä osa-aikaisesti ja hoitaa lopun aikaa lastasi kotona. Tällöin saat vähemmän palkkaa, mutta Kela maksaa sinulle joustavaa hoitorahaa. Kela maksaa joustavaa hoitorahaa alle 3-vuotiaasta lapsesta.

Voit saada myös osittaista hoitorahaa, jos lyhennät työaikaasi, kun lapsesi aloittaa koulussa.

Kun lapsi sairastuu

Kun alle 10-vuotias lapsi sairastuu, voit jäädä hoitamaan häntä kotiin tilapäiselle hoitovapaalle. Se voi kestää enintään 4 työpäivää.

Lain mukaan työnantajan ei tarvitse maksaa palkkaa tilapäisen hoitovapaan ajalta. Tarkista kuitenkin oma työehtosopimuksesi, jossa saattaa olla parempia ehtoja. Voit ehkä saada palkkaa tilapäisen hoitovapaan ajalta.

Raskaana ja perhevapaalla olevia ei saa syrjiä

Työnantaja ei saa irtisanoa sinua siksi, että

  • olet raskaana
  • olet perhevapaalla
  • olet kertonut, että aiot jäädä perhevapaalle.

Perhevapaiden jälkeen sinulla on oikeus palata aikaisempiin töihisi.